Hi, assalamualaikum.
Selamat datang ke blogspot Qila 👋💋
Hari ini kita dah tempuh hari yg ke 9 Ramadhan 😉
So, amacam semua okay tak ? Puasa penuh tak ?
Qila doakan semoga segala doa, segala hajat & impian anda Allah makbulkan ya 😁
Korang dah masak ke belum tu ?
Hari ni kita nak kongsikn resepi yangg cukup cun melecun pujaan ramai.
Hahaha, agak-agak boleh teka tak ? Mesti lah tak lain tak bukan....
Kuih Cara Berlauk 😍
Korang dekat bazaar mesti ada cari kan..
Qila suka gilerrr kuih ni so semenjak dah ada resepi ini tak payah daa susah payah beratur kat bazaar.. Buat sendiri je, daging letak lebih-lebih tak gitu hahahaha..
![]() |
Kuih Cara Berlauk |
Resepi ini Qila dapat dari Dapur Tanpa Sempadan http://www.tiffinbiru.com/
Korang mesti cuba tau ? Best gilerr !!
BAHAN UNTUK INTI
100 gram daging ayam, cincang halus
½ biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 hirisan halia, cincang halus
¾ camca besar rempah kari daging (Baba's)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu teh cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
⅓ cawan air
1 biji cili merah, buang biji, dadu kecil2
Hirisan daun bawang
BAHAN KUIH CARA
75 gram tepung gandum
1 biji telur gred A
165 ml santan
2 sudu besar mentega di cair kan
Secubit garam
1 - 2 titik pewarna makanan kuning
CARA CARA MEMASAK
1. Untuk inti korang kena tumis dulu bawang putih, bawang merah, halia, cili kisar sampai naik bau.Lepas itu baru korang masuk kan sos tomato & rempah kari. Masak sampai rempah garing tau ? Da siap garing masa ini la korang bubuh daging ayam @ daging lembu cincang tu. Masukkan air tumis sampai air yg kita letakkan itu sehingga kering. Jangan lupa garam & gula kang tak berasa pulak inti korang tu hee 😛.. Dah siap semua masuk kan cili merah dan hirisan daun bawang gaul rata ketepikan untuk di sejukkan.
2. Untuk kuih pula simple giler.. Satukan semua bahan guna whisk kacau sampai tak berbintil.
Lepas da siap kacau tu korang tapis utk dapatkan adunan yg smooth. Dah siap, mcm tu je
Mudah kan ?
3. Guna acuan kuih bahulu tu, panaskan dulu bubuh sikit minyak kat setiap lubang acuan tu haa..
Doh kuih cara itu paling senang korang tuangkan dalam jug lepas tu korang isi separa penuh dari acuan tu dalam 3/4 jer.. Bila kuih itu nampak pucat sikit time ini korang dah boleh letakkn inti di tengah-tengah kuih. Tutup dengan tudung periuk biarkan dalam 30 saat gitu untuk tengok permukaan kuih itu dah kering. So bila dah kering dah boleh angkat dah kuih itu masuk ke dalam mulut. Tiup dulu haha panas berdeting itu, jangan lupa makan pada waktu azan yang betul ye..😆
No comments:
Post a Comment