بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Tepung red rose tu yang ada lambang bunga ros tu kan ?
Pernah tak jadi macam ni ? Rasa keliru dengan tepung red rose dan tepung gandum cap rose ?
Sebenarnya, kedua jenis tepung ni masih lagi dalam kategori tepung gandum.
TEPUNG RED ROSE
- Tepung khas untuk biskut.
- Ada campuran tepung jagung, tekstur lebih ringan dan halus berbanding tepung gandum.
- Ada yang label sebagai tepung cookies, tepung red rose atau tepung biskut.
- Biskut yang gunakan tepung ni lebih rangup dan ringan.
- Biasanya di jual di kedai bakeri dan harganya agak tinggi sedikit berbanding kos tepung gandum biasa.
- Boleh ditambahkan dengan tepung perangup yang lain dengan nisbah 3:1 iaitu lebikan tepung cookies ni dari tepung perangup. ( Bergantung pada permintaan resepi ya)
- Sesuai untuk produk pastri dan pembuatan biskut.
TEPUNG GANDUM CAP ROSE
- Tepung gandum biasa (multipurpose)
- Perlu ditambah dengan bahan-bahan perangup lain seperti tepung ubi, tepung jagung, kastard dan lain-lain lagi mengikut kesesuaian resepi.
- Senang dicari di supermarket.
- Harga lebih murah berbanding tepung red rose, bergantung pada jenama dan kualiti tepung gandum tu.
- Boleh digunakan dalam pembuatan kek, biskut dan kuih-muih.
- Perlu diayak 2 atau 3 kali jika ditambahkan dengan serbuk penaik.
Semoga Bermanfaat.
No comments:
Post a Comment