Monday, October 15, 2018

3 Jenis Sirap Gula Dan Kegunaannya.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Sirap gula tu apa ek ?

Hai Assalamualaikum, kali ni kita nak tahu pula 3 jenis gula dan kegunaannya.
Biasa nampak tak dekat pasaran selalu ada gula jenis sirap macam ni ?

GOLDEN SYRUP
  • Warna keemasan. Rasanya seakan-akan gula hangus tapi tak la kuat rasa macam gula hangus tu.
  • Sirap gula ni bahan sampingan dari pemprosesan gula yang selalu kita gunakan sebagai penambah rasa dalam biskut, kek dan juga pencuci mulut. Macam pancake tu, topping dengan sirap gula ni lah.
SIRAP GULA ATAU CORN SYRUP ATAU GLUCOSE SYRUP

  • Cecair yang jernih dan pekat yang selalu kita gunakan dalam buat aising krim mentega atau fondat tanpa perlu buat dulu sirap gula ni. Jimatkan waktu lah 😆

GULA HITAM ATAU TREACLE ATAU MOLASSES


  • Bahan sampingan dari pemprosesan gula yang warnanya gelap seakan kehitaman.
  • Biasanya digunakan dalam pembuatan kek lapis atau penambah rasa pada kek dan pencuci mulut ala barat.

Sekian, perkongsian kita. Semoga Bermanfaat.



No comments:

Post a Comment