Hai Assalamualaikum,
Agak-agak kalau tengok tajuk itu dapat teka tak apa sebenarnya yang Qila nak kongsi ?
Kuih ini super famous di hari raya nanti, baik budak baik mak budak semua orang sukakan nya !!
Kakak-akak di luar sana pasti dah expert kan buat kuih ini...
Untuk beginner yang baru nak belaja buat kuih itu, hangpa mahu resepi turun temurun ini idok ?
Biskut ini senang giler nak buat tengok rajin ke malas hahaha..
Kalau malas meh tempah dengan Qila hee.. 😋
Wowww nampak tak shine bright like a diamond itu 💎.. Jealous tak tengok hasil nya haha..
Jom kita tengok resepi nya pula.
Resepi ini Qila dapat dari Facebook, tapi lupa pula kat mana tengok nya 😌
Bahan-bahan :
250 gm buttercup
½ cawan gula icing ( mesti ayak sebab dia ada berketul-ketul )
3 sudu besar susu tepung ( tak letak pun tak apa )
2 ½ cawan tepung gandum
2 ½ cawan tepung jagung
1 biji telur Gred A
1 sudu teh esen vanilla
Badam biji secukup nya ( bakar dahulu )
Hiasan :
Badam cincang secukup nya
Coklat masakan secukup nya
Cara-cara :
1. Masukkan gula icing dengan buttercup ke dalam mangkuk besar. Kacau sekadar sebati dengan menggunakan senduk. Kalau hendak guna mixer ?? Boleh, tapi nanti biskut hangpa kembang jangan salah kan cheq naa 😂.. So, guna kan senduk kayu sebab nya kita tak nak over beat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam adunan buttercup dan gula tadi.
3. Masukkan tepung sikit demi sikit. Tujuan nya korg dapat adjust kelembutan doh itu.
Tepung jangan lupa ayak sekali ya. So bila adunan terlalu lembik tambahkan tepung. Kelembutan nya cuma sekadar kita dapat bentuk kan jadi doh. Kalau lembik terlempai of course susah nak bentukkan betul ?
Kalau terlebih tepung ? Korang ramaskan sikit dengan buttercup untuk adjust ya.
4. Selepas dah dapat bentukkan jadi doh, ambil secekut isi kan badam biji di dalam dan balut dengan kemas. Badam itu jangan lupa sangai dulu baru masuk dalam adunan tepung kang tak ranggup krup krap nanti
5. Comel kan bentuk dia, untuk Qila kuih ini suka bentuk bulat². Tapi ada je yang buat bentuk bujur.
Agak-agak kalau tengok tajuk itu dapat teka tak apa sebenarnya yang Qila nak kongsi ?
Kuih ini super famous di hari raya nanti, baik budak baik mak budak semua orang sukakan nya !!
Kakak-akak di luar sana pasti dah expert kan buat kuih ini...
Untuk beginner yang baru nak belaja buat kuih itu, hangpa mahu resepi turun temurun ini idok ?
Biskut ini senang giler nak buat tengok rajin ke malas hahaha..
Kalau malas meh tempah dengan Qila hee.. 😋
![]() |
| Almond London |
Wowww nampak tak shine bright like a diamond itu 💎.. Jealous tak tengok hasil nya haha..
Jom kita tengok resepi nya pula.
Resepi ini Qila dapat dari Facebook, tapi lupa pula kat mana tengok nya 😌
Bahan-bahan :
250 gm buttercup
½ cawan gula icing ( mesti ayak sebab dia ada berketul-ketul )
3 sudu besar susu tepung ( tak letak pun tak apa )
2 ½ cawan tepung gandum
2 ½ cawan tepung jagung
1 biji telur Gred A
1 sudu teh esen vanilla
Badam biji secukup nya ( bakar dahulu )
Hiasan :
Badam cincang secukup nya
Coklat masakan secukup nya
Cara-cara :
1. Masukkan gula icing dengan buttercup ke dalam mangkuk besar. Kacau sekadar sebati dengan menggunakan senduk. Kalau hendak guna mixer ?? Boleh, tapi nanti biskut hangpa kembang jangan salah kan cheq naa 😂.. So, guna kan senduk kayu sebab nya kita tak nak over beat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam adunan buttercup dan gula tadi.
3. Masukkan tepung sikit demi sikit. Tujuan nya korg dapat adjust kelembutan doh itu.
Tepung jangan lupa ayak sekali ya. So bila adunan terlalu lembik tambahkan tepung. Kelembutan nya cuma sekadar kita dapat bentuk kan jadi doh. Kalau lembik terlempai of course susah nak bentukkan betul ?
Kalau terlebih tepung ? Korang ramaskan sikit dengan buttercup untuk adjust ya.
4. Selepas dah dapat bentukkan jadi doh, ambil secekut isi kan badam biji di dalam dan balut dengan kemas. Badam itu jangan lupa sangai dulu baru masuk dalam adunan tepung kang tak ranggup krup krap nanti
![]() |
| Budak botak sebelum di bakar |
Biasa nya untuk bentuk bujur timbang dalam 8 gm baru masukkan badam biji. Untuk bentuk bulat nak bentuk sama rata korang gunakan ½ teaspoon ya.
6. Dah siap semua, mini askar budak botak korang ini sudah boleh di bakar. Preheatoven kesayangan korang dulu kemudian bakar pada suhu 180° C selama 20 minit. Suhu itu bergantung pada oven memasing. Sbb oven Qila cepat panas so suhu nya Qila rendahkan.
7. Dah siap bakar, coklat masakan itu di cairkan guna teknik double boiler. Pastikan doh korang sejuk sikit baru salut coklat ya. Dah siap salut coklat hiaskan dengan badam biji.
Siap !! Marvellous tak ? Bahan pun simple senang nak buat so hapuskan lah penyakit M hahaha 😆
6. Dah siap semua, mini askar budak botak korang ini sudah boleh di bakar. Preheatoven kesayangan korang dulu kemudian bakar pada suhu 180° C selama 20 minit. Suhu itu bergantung pada oven memasing. Sbb oven Qila cepat panas so suhu nya Qila rendahkan.
7. Dah siap bakar, coklat masakan itu di cairkan guna teknik double boiler. Pastikan doh korang sejuk sikit baru salut coklat ya. Dah siap salut coklat hiaskan dengan badam biji.
Siap !! Marvellous tak ? Bahan pun simple senang nak buat so hapuskan lah penyakit M hahaha 😆


No comments:
Post a Comment